Mata Wang Kripto

Okey, mari kita terjah ke dalam air gila pelaburan mata wang kripto sumber penting. Tetapi tanpa menggunakan terlalu banyak istilah teknikal. Atau kedengaran seolah-olah kita sedang melancarkan kapal angkasa. Melabur dalam mata wang kripto seperti menaiki rollercoaster dengan mata tertutup. Walaupun anda sedar tentang volatiliti, tidak ada cara untuk meramalkannya.

Mari kita mulakan dengan volatiliti. Bersiap sedia, jika permainan kuda putar membuatkan anda pening. Nilai mata wang kripto berfluktuasi sebanyak atau lebih banyak daripada kumpulan jazz pada hari Sabtu. Satu ketika anda tahu, dompet anda telah hilang.

Meletakkan semua koin anda dalam satu tempat? Jika anda hanya makan ketchup, itu seperti mempunyai ketchup sebagai hidangan utama anda. Ia mungkin mengujakan untuk memulakan (akhirnya, siapa yang tidak suka ketchup?) tetapi tidak lama kemudian anda akan merindui pelbagai hidangan. Diversifikasi portfolio kripto anda dan sebarkan risiko.

Ada satu perkara yang akan membuatkan ramai pelabur terjaga sepanjang malam: pasaran ini tidak mempunyai butang jeda. Kasino Vegas tidak dapat bersaing dengan operasi 24 jam mereka. Ini bermakna peluang dan ancaman sentiasa mengetuk pintu rumah anda, sama ada anda sedang tidur atau sedar.

Ketidakhadiran peraturan boleh menyebabkan perasaan serupa dengan berjalan di jalan tanpa lampu isyarat. Walaupun mengujakan untuk berjalan tanpa takut ditangkap, kemungkinan terlibat dalam kemalangan sedikit sebanyak menakutkan. Terdapat penipuan di sebalik setiap sudut menunggu orang jatuh mangsa.

Sekarang mari kita ada perbincangan teknologi yang ringkas. Ia tidak memerlukan PhD. Pada dasarnya, Blockchain adalah sebuah buku log ultra-secure di mana semua transaksi didokumentasikan. Dompet? Bukan untuk wang tunai. Tetapi untuk koleksi koin digital anda (dan, tidak, mereka tidak muat di poket belakang anda). Pada hakikatnya, perlombongan bukanlah menggali lubang. Ia melibatkan menyelesaikan teka-teki di komputer.

Pekerjaan perlombongan kedengarannya menarik. Bukan sahaja ia tentang menemui emas tetapi juga mengenai perburuan harta teknologi tinggi di mana anda memerlukan kesabaran dan beberapa peralatan teknologi tinggi.

Dalam pertukaran peer-topeer, anda boleh meminjamkan buku atau e-buku kepada jiran anda. Tetapi sebenarnya wang digital yang melintasi sempadan antarabangsa. Anda tidak perlu mendapatkan kebenaran dari bank anda dan membayar yuran yang besar.

Untuk melabur dalam mata wang kripto, anda perlu bersedia untuk menjalani perjalanan yang penuh cabaran yang boleh membawa keuntungan atau kerugian dengan kelajuan kilat. Tidak cukup dengan hanya memakai mata tertutup dan melempar darts ke papan yang ramai. Anda juga perlu tahu bagaimana caranya.

Jadi, mengapa begitu ramai orang melompat ke dalam pusaran ini? Orang lain tertarik kepada pusaran ini kerana mereka ingin merasai keghairahan menjadi sebahagian daripada sesuatu yang revolusioner, sebuah bidang inovasi kewangan di mana tiada peraturan tradisional dikenakan. Ia adalah pengalaman yang menarik bagi sesetengah orang untuk menjadi sebahagian daripada sesuatu yang terkini, di mana peraturan tradisional tidak berlaku.

Untuk mengakhiri perbualan kecil ini (ya, kita hampir selesai), saya ingin mengatakan bahawa terjun ke dalam dunia mata wang kripto mungkin bukanlah pilihan terbaik untuk anda. Pasaran mata wang kripto mempunyai naik dan turun, seperti mewarnai rambut anda dengan neon kuning secara impulsif. Anda mungkin akan belajar banyak; anda mungkin akan berasa seronok.

Ini adalah dunia yang kurang masuk akal. Jadi berikan popcorn. Pertunjukan ini akan mengambil masa yang lama untuk tamat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *